Notícia extreta del Diari de Girona:

Les cinc estafes immobiliàries més habituals

Des d’una suposada princesa estrangera que busca casa fins a un propietari que envia les claus per missatgeria

02.10.2014 | 17:12

Les cinc estafes immobiliàries més habituals

Les cinc estafes immobiliàries més habituals

REDACCIÓ Les estafes immobiliàries atrapen cada any desenes de persones i es reinventen amb la crisi i les noves tecnologies. El metacercador immobiliari Nuroa.es ha recopilat les cinc estafes més habituals del sector:

1. Rip Deal: els estafadors rastregen anuncis de vendes d’immobles i contacten amb particulars o amb agències presentant-se com inversors internacionals i simulant una gran solvència econòmica. Per a això, demanen citar-se en llocs com hotels de luxe. Durant aquestes cites, al·leguen que només poden fer el pagament en bitllets de 500 euros i proposen al venedor que els canviï aquests diners per bitllets més petits, oferint-li un comissió que pot arribar al 20%. Si accedeix, l’intercanvi es realitza en un lloc públic i concorregut, de manera que l’afectat no pugui comprovar a consciència l’autenticitat dels bitllets, que solen ser falsos.

2. La Princesa de Burkina Faso: una suposada princesa de Burkina Faso, exiliada a Holanda, contacta per e-mail amb particulars o agències immobiliàries interessant-se per una casa per passar les seves vacances a Espanya. S’ofereix a comprar un immoble (sense veure’l personalment ni discutir el preu) i diu que pagarà amb una transferència, però es demana al venedor que pagui les taxes i impostos per avançat. Diners que ja mai més recuperarà.

3. Ocupes amb ànim de lucre: aquesta estafa consisteix a ocupar il·legalment cases per després llogar-les a un tercer i se sol donar en barris pobres de l’extraradi de les grans ciutats com Barcelona o Madrid. Els estafadors ocupen cases o pisos que han estat embargats pel banc i, a través de locutoris o centres socials, les lloguen a immigrants amb contractes de lloguer falsos.

4. Pagament per avançat: una persona es posa en contacte amb l’arrendador d’un habitatge i accedeix a llogar-lo. Diu fer-ho en nom d’un familiar i tenir pressa per tancar el tracte. Per això, accedeix a realitzar una transferència i, amb l’excusa que l’operació triga diversos dies a reflectir en el compte, envia un justificant bancari. No obstant això, la quantitat és superior a la pactada i, quan se li comenta, demana que se li retorni la diferència a través d’una empresa de transferència de diners. Aquesta és la quantitat que el propietari perd, ja que el justificant bancari era fals i mai va existir cap transferència inicial.

5. Lliurament de claus per missatger: aquesta estafa afecta persones interessades en llogar un habitatge. Es tracta d’anuncis ganxo (amb preus molt per sota dels habituals) que suposadament pertanyen a un arrendador que té molta pressa per llogar, ja que ha hagut de marxar precipitadament a l’estranger. Per això, s’ofereix a enviar les claus i el contracte a través de conegudes empreses de missatgeria, mentre demana al estafat que li ingressi l’import del lloguer (al voltant de 600 euros). Quan fa l’ingrés i rep les claus, aquestes no solen obrir l’habitatge que havien llogat.

 Advocats a Girona
Abogados en Girona